Profile Finalist CTP 2021 – Martine Vreeker

voornaam: Martine
achternaam: Vreeker
functie: Travel Manager, Compensation & Benefits specialist
werkzaam bij: Action

Het thema van de verkiezing dit jaar is ‘Back on Track?’ De wereld is veranderd door Covid-19. Wat betekent dat concreet voor business travel & mobility?  kernwoorden: omdenken, innovatie, disruptie en duurzaamheid

Iedere genomineerde is een aantal vragen voorgelegd, waarvan een selectie hieronder wordt weergegeven.

De antwoorden van:  Martine Vreeker

 

Wat zijn jouw ideeën over hoe het met het zakelijk reizen en mobiliteit in jullie bedrijf en/of in het algemeen verder moet?

Als ik naar onze organisatie kijk, heeft het hybride werken er aan bijgedragen dat er op ons internationale hoofdkantoor in Zwaagdijk een werkplekprobleem en parkeerprobleem is opgelost. Tevens is gebleken dat vergaderen op afstand ook effectief kan zijn. Uiteraard zullen zakenreizen blijven bestaan omdat medewerkers in bepaalde functies zelf fysiek op bepaalde plekken moeten zijn.

In lijn met het hybride werken heeft Action beleid geformuleerd, dat ertoe zal leiden dat er minder naar kantoor wordt gereisd. In dat kader hebben we een keuzetool geïntroduceerd voor onze leaserijders, die berijders helpt met het maken van een keuze tussen een leaseauto en een mobiliteitsbudget. In veel gevallen zal die keuze neerkomen op het feit dat een mobiliteitsbudget aantrekkelijker is dan een leaseauto. Het mobiliteitsbudget maakt flexibelere, minder CO2 uitstoot vergende vervoersoplossingen mogelijk.

Vanuit een geheel nieuw perspectief oude of bestaande processen geheel anders aanpakken. Kun je een voorbeeld geven waarin jij blijk geeft van echt omdenken hierbij?

Op basis van mobiliteit hebben wij onlangs de mobiliteitstool gelanceerd, zo ook beschreven bij het vorige punt . Deze tool zorgt er ook voor dat mensen anders gaan denken over mobiliteit en de keuze zullen baseren op deze nieuwe manier van werken.

Voor wat betreft de zakenreizen zou ik graag weer terug gaan naar een situatie waarbij een travel arranger verantwoordelijk is voor het gehele proces. Dit is minder ingewikkeld voor zowel de reiziger als voor mijzelf. Voornamelijk het afgelopen jaar ben ik veel in de operationele rol gekropen omdat men het prettig vond om met mij te sparren over de situatie en consequenties. Wij hebben er onlangs voor gekozen om de samenwerking met onze huidige TMC te verlengen en werken er naartoe om in de nabije toekomst één aanspreekpunt te hebben voor alle vragen of problemen bij het boeken van reizen de tooling.

 

Kom ook naar de Business Travel & Mobility Conference!  Informatie en aanmelden 

Het IPCC-rapport van de VN heeft duidelijk aangegeven dat bedrijven moeten verduurzamen, er is geen tijd meer te verliezen. Wat doe je of heb je gedaan om het reis- en mobiliteitsbeleid te verduurzamen en hoe maak je dit meetbaar?  

Wij zijn daar op verschillende manieren actief mee aan de slag. In de eerste plaats hebben wij aanpassingen in de leaseregeling gedaan: we hebben een maximale CO2 uitstoot tabel opgenomen per leasenorm. Deze CO2 tabel wordt ieder jaar verder aangescherpt, zodat het rijden in auto’s met fossiele brandstoffen steeds verder wordt beperkt (op termijn is het alleen mogelijk om kleine, weinig CO2 uitstoot genererende auto’s te leasen). Ook hebben we de selectie van 100% EV auto’s in de leaseregeling mogelijk gemaakt. En voor zogenaamde functionele auto’s (berijders maken veel zakelijke km), is de selectie van een 100% EV ook toegestaan.

Verder kijken we nadrukkelijk naar het internationale reisgedrag. Covid heeft ons geleerd dat het niet altijd noodzakelijk is om te reizen, veel kan online worden afgehandeld. Hoewel het nog wat vroeg is na Covid, zijn we ons bewust van het feit dat we ook keuzes kunnen/moeten maken als het gaat om internationaal reizen. De komende tijd gaan wij onderzoek doen hoe wij hier een beleid op kunnen maken. Bijvoorbeeld door meer te gaan sturen op de CO2 uitstoot.

Wat zijn volgens jou innovaties/disrupties waar we in de travel industrie echt op zitten te wachten?

Wij zijn nog op zoek naar een manier om snel te kunnen achterhalen waar onze reizigers zich bevinden, voornamelijk voor het reizen met de auto kan dit lastig zijn. Indien wij onze reizigers eenvoudig kunnen traceren, kunnen wij ook sneller schakelen in geval van nood. Verder staat onze organisatie voor simplicity. Te ingewikkelde processen en tools zullen hier niet positief aan bijdragen.

Persoonlijke reactie op jouw nominatie en wat dat voor jou en/of bedrijf betekent.

‘Ik ben aangenaam verrast met deze leuke nominatie. Dit betekent voor mij absoluut een stuk waardering voor mijn werk als Travel Manager. De afgelopen periode heeft dit vakgebied een geheel andere vorm aangenomen, ik kan oprecht zeggen dat ik veel heb geleerd en nog steeds doe. Ik zal uiteraard doorgaan met deze ontwikkeling voor zowel mijzelf als voor Action. Het uiteindelijke doel is en blijft natuurlijk een tevreden interne klant.’

Martine

Powered by Luchtvaartnieuws 


 

Powered by Zakennieuws